Principalul eveniment al proiectului a fost tabăra ,,ALT+TAB+JOC. o ALTfel de TABără de JOC” desfășurată în Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia” din Cluj-Napoca între 17 și 23 iulie 2017.
Participanții la tabără au putut descoperii argumente pentru valoarea culturală, educativă, artistică și identitară ale unor aspecte ale culturii țărănești românești. Alături de echipa Etnocor, constituită din etnologi, profesori de dans și învățători, au ghidat tot acest demers lectori pentru care dansurile sau muzicile predate sunt parte din cultura lor tradițională.
Am creat o alternativă la cadrele și modalitățile în care și prin care se transmit faptele care aparțin culturii românești a dansului tradițional. Am pornit de la necesitatea regăsirii unui chip ,,genuin” al dansurilor / muzicilor tradiționale ca o contrapondere la procesul ,,diluării stilistice” care se întâlnește, din ce în ce mai pregnant, în covârșitoarea majoritate a grupurilor care practică dansurile de tip etnografic.
Am dezvoltat un program dedicat elevilor în care aceștia au putut să descopere în mod interactiv semnificații edificatoare ale unor aspecte ale culturii tradiționale românești precum: calendarul popular, satul ca topos cultural și etnografic, ființe mitologice, povești folclorice românești, dansuri, muzici și instrumente țărănești, țesutul și cusutul pânzei etc, încercând astfel să suplinim lipsa unei educații etnologice în cadrul școlii.
Prima ediție ,,ALT+TAB+JOC.o ALTfel de TABără de JOC” a fost co-finanțată de către Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) și sponsorizată de UNIQA Raiffeisen Software Services. În realizarea acestei ediții ETNOCOR a avut parteneri: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociația ORMA Sodalitas Anthropologica și Asociația ZESTREA. Parteneri media au fost: TVR Cluj, TRINITAS TV, Radio Renașterea, Radio TRINITAS, CLUJ.COM, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Tuturor le mulțumim.